Home | Boeddha | Draken | Dromen | Eenhoorn | Elfen | Engelen | Heksen | Kabouters | Katten | Tovenaars | Zeemeermin | Top |

 

 

Kabouters

 

Het woord Kabouter is afgeleid van Kobold, dat weer komt van het woord Kuba-Walda, wat "huisbestuurder" of "huisgeest" betekent in het oud-germaans.

Vroeger was de kabouter een geaccepteerd lid van de maatschappij, van hoog tot laag zag iedereen hem regelmatig, werd door hem beloond, bestraft, geholpen of geplaagd en vond dat normaal. Nu is de kabouter teruggedreven naar schuilhoeken boven en onder de grond, waar hij zich aan onze waarneming onttrekt. In het jaar 470 na Chr. schreef de Romeinse sergeant Publis Ocatvus, die in de buurt van Leiden woonde het volgende:

"Vandaag heb ik met eigen ogen een miniatuurmensje gezien. Hij droeg een rode muts en een blauw hemd. Hij had een witte baard en een groene broek. Hij zei dat hij amper 20 jaar in dit land woonde. Hij sprak onze taal vermengd met vreemde woorden...

Kabouters en Dieren

De kabouter heeft intensief contact met de dieren. Hij zit met hen op dezelfde golflengte. Dat houdt in, dat hij hun taal verstaat en hun problemen begrijpt. Alle dieren zijn vertrouwd met de kabouter, zelfs de bunzing en de rat, die nogal erg hindelijk zijn. Één uitzondering blijft de kat. Zelfs de Wolf, Lynx, Beer, Vos en Wild Varken, die toch heus geen lieverdjes zijn, respecteren de kabouter, weten hem in nood te vinden en doen wat hij hun vraagt of gebiedt zonder al te veel mokken.

De Boskabouter

De meeste mensen hebben nog nooit kabouters gezien, maar wel van gehoord. Kabouters zijn eigenlijk minimensen. Ze hebben, net zoals wij, een lichaam, alleen veel kleiner. Er zijn zelfs kabouters die niet groter zijn dan een duim! Net zoals mensen kunnen ze ook met elkaar praten. Het bijzondere bij kabouters is, dat zij ook met de dieren kunnen praten. Boskabouters zijn een stukje groter dan een mensenhand, zo ongeveer25 centimeter. Natuurlijk wonen boskabouters in een bos. Ze hebben meestal een groene jas met een bruine broek aan. Op hun hoofd dragen ze een bruine puntmuts. Daarom zijn ze ook zo moeilijk tussen de bomen, struiken en het hoge gras te zien; ze vallen helemaal niet op. Bovendien kunnen ze zich op hun leren kabouterschoenen heel vlug uit de voeten maken. Is een kabouter werkelijk slecht, wat niet meer dan één op de duizend voorkomt, dan is dat door inkruising van vreemde erffactoren, bijvoorbeeld op zeer afgelegen plaatsen.

De Duinkabouter

De Duinkabouter is een fractie groter dan de boskabouter. Ook hij vermijdt menselijk contact. De kleding is soms merkwaardig vaal. Het vrouwtje is niet grijs maar khaki-kleurig.

De Tuinkabouter

De Tuinkabouter beantwoordt aan het gewone type. Hij houdt zich in oude tuinen op, zelfs die welke door stadsuitbreiding zijn ingeklemd tussen nieuwbouw. Hij is meestal aan de sombere kant en vertelt graag weemoedige verhalen. Wordt het hem te benauwd, dan verhuist hij naar het bos. Hij heeft echter meestal een aanzienlijke eruditie en krijgt het dan in het bos niet altijd even makkelijk.

De Boerderijkabouter

De Boerderijkabouter komt overeen met de huiskabouter, is echter gestadiger van geest en gelooft liefst aan zaken waaraan niet meer getornd hoeft te worden.

De Huiskabouter

De Huiskabouter is een soort apart. Hij ziet er wel uit als een gewone kabouter, maar hij heeft de meeste mensenkennis. Door het verblijf in oude en historie-volle huizen heeft hij veel gehoord en gezien, of het nu arme of rijke woningen betrof. Hij spreekt en verstaat het beste de mensentaal en uit zijn geslacht worden de kabouterkoningen gekozen.

Alle bovengenoemde kabouters zijn goedig van aard, bereid tot een lolletje of een kleine plagerij, maar nooit kwaadwillig.

De Siberische Kabouter

De Siberische Kabouter is daar nog het meeste door beinvloed. Hij is centimeters groter dan de Europese en gaat veel met Trollen om. In bepaalde streken is daar geen enkele kabouter te vertrouwen. Hij neemt represailles bij het minste of geringste dat hem niet bevalt, in de vorm van het doden van vee, het veroorzaken van misoogsten, grote droogte, abnormale koude enzovoort.

Verspreidingsgebied van de kabouters

Westgrens: Ierse oceaankust

Oostgrens: Diep in Siberië

Noordgrens: Tot boven in Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland en Siberië

Zuidgrens: Een lijn van de Belgische kust via Zwitserland, Balkan, Zwarte Zee, Kaukasus en Siberië

Dit hangt samen met de kortere dagen en langere winters, die in de landen ten noorden van deze laatste lijn bestaan.

 

De Kaboutergalerij

 

Ieder nieuw seizoen is er weer een hoop te genieten (en te werken) in de tuin. Het is steeds weer een verrassing hoe het er na de winter uitziet. Maar we hebben ieder jaar weer hoop, dat er wat hulp komt van ons kleine legertje kabouters. Maar helaas tot nog toe niks van gemerkt. Graag wil ik je laten kennismaken met mijn tuinvolkje.

 

Als eerste was daar natuurlijk Lijpe Harry

Harry

Je zult je afvragen, hoe komt nou zo'n kabouter aan zo'n naam. Nou, dat zit zo; Harry heeft zijn plek vlak bij de ingang, dus in principe geeft hij een fluitje als er iemand aan komt. Maar aangezien hij dat naar believen doet, de ene keer wel en de andere keer niet, vinden we hem een beetje lijp, dus vandaar zijn naam.

 

Als tweede staat daar onze Floris

Floris

Hij is een lief, vrolijk ventje, wil alles weten van de flora en fauna in de tuin, maar werken is hem vreemd. Hij heeft een bijzondere band met bijtjes, maar zich nuttig maken is er voor hem niet bij, hij bekijkt het leven van de vrolijke kant en geniet.

 

Aan de vijverrand nummer 3 Hendrik-Jan

Henkjan

 

De naam doet vermoeden, dat hij er eentje is, die nog wel eens iets nuttigs doet in de tuin. Hij heeft dan ook wel ijverig een harkje in zijn hand, maar onder ons gezegd, wij hebben hem nog nooit iets nuttigs zien doen. Hij bekijkt alles zo vanaf de vijverrand en denkt bij zichzelf: "Jullie bekijken het maar".

 

Als vierde hebben we onze Bommel

Bommel

Hij zit heerlijk in een appelboom op zijn schommeltje en schommelt wat heen en weer. Hij smoest af en toe wat met de mussen in de tuin, die naast hem op een tak komen zitten. Voor de rest doet hij niet veel, hij is ook al aardig op leeftijd. Kijk maar naar zijn baard, dus dan mag je ook wel rustig aan doen.

 

Als vijfde en zesde staan daar,

wat verscholen onder een dennenboom, Sjefke en Wiel

Sjefke en Wiel

 

Zij komen uit Limburg en moeten nog even wennen aan het hoge noorden, maar wij hebben zo'n vermoeden, dat we daar ook niet veel hulp in de tuin van mogen verwachten. De ene speelt wat op zijn accordeonnetje en de andere op zijn fluit (dat schiet dus ook lekker op).

 

Als zevende hebben we dan nog Klingel

Klingel

 

 

Hij hangt vrolijk aan de rand van de houtopslag en bij ieder zuchtje wind klingelt hij zacht met zijn staafjes. Dus ook eerder een muziekkantje dan een tuinman.

 

 

Dan hebben we als achtste en negende, Jut en Juul

Jut en Juul

 

Zij hebben wel tuingereedschap in de handen, hetgeen toch wel hoop geeft, maar die was tot nog toe wel tevergeefs. Ze staan een beetje te ouwebetten met elkaar en zo krijgen ze de tijd ook wel om. Het zijn lieverds, daar niet van, maar aan werken hebben ze een hekel.

 

Dan hebben we als tiende in de rij, Georgie

Georgie

 

 

Hij maakt zich binnen nuttig met een klein lantarentje, wat hij de hele nacht laat schijnen. Mocht er iemand zijn bedje uit moeten, dan is het niet nodig in het donker rond te tasten, want Georgie verlicht zijn pad. Daar zijn we wel dankbaar voor.

 

En dan als nummer elf,Pinky

 

we durven het haast niet te bekennen, staat op de vensterbank onze Pinky.

Pinky is een ondeugend mannetje, want hij staat in zijn blote piemeltje voor het raam en voelt zich daar erg gelukkig. Enig schaamtegevoel is bij hem totaal vreemd.

 

Op nummer 12 Floaty

 

Floaty

 

 

Floaty, een ventje klein
Verkoos het om bij ons te zijn,
Lekker luierend in de zon,
Menig mens wou dat hij 't kon,
Heerlijk dobberend op zijn blad,
Is hij de zomer nog lang niet zat.

 

 

Je ziet dus wel, we hebben heel wat gezelschap in de tuin, wat het wel erg gezellig maakt. Maar ...... al het werk moeten we dus noch steeds zelf doen, hoewel ik toch ooit gehoord heb over tuinkabouters, die het werk doen.

 

Kabouter Plaatjes

Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje Kabouterplaatje
 

 

- Idee en Ontwerp ©GoosArt -