Home | Boeddha | Draken | Dromen | Eenhoorn | Elfen | Engelen | Heksen | Kabouters | Katten | Tovenaars | Zeemeermin | Top |

 

 

Alles over Dromen

Er bestaan diverse soorten van dromen.

Lucide dromen zijn dromen waarin je weet dat je droomt. Je kunt dan zelf je droom sturen. Je bent vanaf het moment dat je weet dat je droomt de baas over de inhoud van je droom. Het is heel leuk om op die manier te spelen in je droomwereld. Dromen over het examen komen natuurlijk meer en vaker voor bij scholieren en studenten, maar ook mensen die al jaren van school zijn dromen vaak over het examen. Examendromen heeft bijna ieder mens wel gehad, en iemand die zegt nog nooit over het examen gedroomd te hebben zal vaak ook beweren bijna nooit te dromen. Toch droomt iedereen, meerdere keren per nacht, het is slechts de herinnering eraan die ontbreekt. Samen met de gedroomde geslachtsdaad staat de examendroom boven aan de lijst van het soort dromen die we het meeste hebben. Ze openbaren zich meestal als een ware nachtmerrie, ten tijde dat men in het waakbestaan een moeilijke beslissing moet nemen. Waarschijnlijk om die reden hebben bijvoorbeeld advocaten vaker een examendroom dan een timmerman.

Kinderen dromen vaker en intensiever dan volwassenen en hun droomlandschap is vaak dat van een sprookje, waarin ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Maar zelden komt de aardse problematiek en de daarbij horende zorgen in een kinderdroom voor. De droom van een kind is vaak het gevolg van een verlangen naar dat wat ze gezien of gehoord hebben, of dat wat ze zich wensen. Soms ook is het een regelrechte fantasiedroom. Toch komen dergelijke fantasieën ergens uit voort. Soms is een kind ongelukkig, voelt zich verstoten of gebruikt en heeft het moeite zich in het leven aan te passen. Vooral ouder wordende kinderen vluchten in de droom vaak naar een fantasiewereld, waarin zijzelf de baas zijn.

Ieder mens kan zich wel een soortgelijke ervaring herinneren en probeert een dergelijke droom maar het liefst zo snel mogelijk te vergeten. Soms is een droom zo angstaanjagend dat hij dagen, weken, ja soms zelf maanden in het bewustzijn blijft hangen. Nachtmerries hebben een aantal oorzaken. Één ervan is te veel voedsel of alcohol nuttigen, vlak voor het slapen gaan. Een andere belangrijke reden is slaap tekort. Wie lange dagen maakt en kort slaapt, krijgt last van nachtmerries. Hoe langer een persoon wakker is, des te frequenter de nachtmerrie. Wie bijvoorbeeld meer dan dertig uur wakker is geweest kan bij het in slaap vallen direct last krijgen van een vals ontwaken, een vorm van dromen waarbij vergeleken zelfs de ergste nachtmerrie vaak een kinderfilmpje lijkt te zijn.

Een gehele andere oorzaak is te vinden in de gang van zaken in ons waakbestaan. Stress, angst, hevige emoties en tal van andere problemen liggen maar al te vaak ten grondslag aan een nachtmerrie. Behalve de psychische toestand kunnen ook lichamelijk factoren ten grondslag liggen aan een nachtmerrie. De lichamelijke veranderingen tijdens de pubertijd, zwangerschap, de overgang en ziekte, kunnen eveneens een nachtmerrie oproepen. Dan is er nog een klein aantal nachtmerries, dat veroorzaakt wordt door vreemde stoffen die op een of andere manier ons lichaam zijn binnen gedrongen. Alcohol valt daar eigenlijk ook onder, maar het zijn vooral medicijnen, drugs, giftige dampen en gassen die ons droompatroon beïnvloeden en heel vaak resulteren in een nachtmerrie.

"Met opgetrokken benen, liggend op mijn rug, vlieg ik over het landschap heen. Als ik mijn benen intrek ga ik steeds sneller en sneller, zeker als ik ook nog eens mijn armen uitstrek. Dan weigert opeens mijn vliegvermogen en begin ik te vallen, steeds dieper en sneller. Angstig zie ik de afgrond naderbij komen. Op het moment dat ik de grond zal raken zit ik recht op in mijn bed en ben ik wakker".

Allemaal hebben we wel eens een dergelijke droom gehad, het zijn de meest voorkomende vormen van een vlieg- en valdroom. Vaak worden we wakker nog voordat we de grond raken. Mensen die geïsoleerd leven, hebben vaker een dergelijke droom dan sociale mensen, en zij die faalangst hebben of zich in het dagelijks leven belemmerd voelen hebben er ook vaker last van. In de droom stijgen we uit boven al het andere waaraan we in het waakbestaan ondergeschikt lijken te zijn.

Ze geven ook aan, dat we willen vluchten uit een netelige situatie, ons bevrijden van de aardse problematiek, door boven de problemen uit te stijgen. Neerkomen op aarde geeft aan dat vluchten niet helpt en dat we pas tot een oplossing kunnen komen, als we de zaken aards en niet zweverig aanpakken. Vooral mensen die in hun leven zeer succesvol zijn en het als zeer normaal beschouwen hebben vaak een valdroom, het geeft aan dat wie hoog klimt wel eens diep kan vallen. Hoogmoed komt dus ten val. Wie steeds opnieuw valt, weer vliegt en weer valt wordt heen en weer geslingerd en heeft moeite de werkelijkheid en situaties goed in te schatten.

Elke droom kan bestaan uit flarden van een film, een gebeurtenis van overdag, of een van onze zorgen, of iets wat we gehoord, gezien of gelezen hebben. Deze flarden kunnen gaan mixen in een droom tot een nachtmerrie. Om te voorkomen dat dit gebeurd, is het goed om voor het slapen de indrukken van de dag te verwerken. Dit kan heel goed door voor het slapen gaan, de dag van de recentste gebeurtenis na te gaan tot het moment van opstaan. Hierdoor hoeven al deze indrukken niet meer in dromen verwerkt te worden.

 

 

Dromen Plaatjes

       
       
       
       
Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje
Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje
Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje
Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje
Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje
Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje
Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje
Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje Dromenplaatje
Dromenplaatje

 

- Idee en Ontwerp ©GoosArt -