Terug naar boven

Snoeitips

Kiwi

De eerste snoei is in de winter, voordat de sapstroom op gang komt, anders kan de plant doodbloeden. Kies daarvoor wel een vorstvrije periode. Een kiwi is een bladverliezende slingerplant afkomstig uit China. Het is een forse groeier met grote bladeren. Je snoeit hem 2x per jaar, in de winter (december-januari) en in de zomer (mei-juni).

 

Wintersnoei

Alle zijtakken snoeien tot op 5 of 6 ogen. De ogen lopen in het voorjaar uit, hieruit ontwikkelen zich bladeren, bloemen en vruchten.

 

Zomersnoei

Knip de twijgen (takken) terug tot op het 6e blad en knip ook alle zijscheuten die in de bladoksels groeien weg. Kiwi's zijn forse groeiers, dus de plant vormt snel nieuwe scheuten. Knip steeds de ongewenste scheuten weg om hem in vorm te houden. Het weghalen van deze ongewenste takken komt de oogst ten goede. Kiwi's bloeien op oud hout.

 

Verjongen

Het is goed om een kiwi om de zoveel jaar te verjongen. Doe dit door jonge takken vanuit het hart van de plant omhoog te leiden. Deze jonge takken ontwikkelen zijtakken. Zodra deze zijtakken vrucht dragen, kun je de oude hoofdtak wegknippen. De kiwi blijft hierdoor compact en gezond.

Druif

Mijn druiven hebben 2 horizontale leggers waarbij een aantal scheuten vertikaal langs draden omhoog groeien. (Een andere methode is die van een snoer van 1 vertikale scheut waar zijscheuten aan komen, bij deze methode wordt anders gesnoeid). De eerste snoei is in de winter, voordat de sapstroom op gang komt, anders kan de plant doodbloeden. Kies daarvoor wel een vorstvrije periode. Je snoeit hem 2x per jaar, in de winter (december-januari) en in de zomer (mei-juni).

 

Wintersnoei

Alle vertikale scheuten van het afgelopen seizoen wegsnoeien tot op 2 na, die het dichts bij de hoofdtak zijn onstaan. Dit worden de nieuwe leggers voor het komende seizoen. Deze horizontaal vast binden en inkorten tot 80 cm. Hier komen de nieuwe scheuten op te staan.

 

Zomersnoei

De uitgelopen vertikale scheuten toppen tot de bovenste draad.

Wisteria

Vanwege de sterke groeikracht is het aan te raden de blauweregen regelmatig terug te knippen. Als de struik goed gesnoeid is, hangen de takken vol met lange trossen bloemen. Voor zo’n rijke bloei is het nodig de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Snoeit u niet dan wordt het al snel een warboel van lange, dunne takken.

 

Wintersnoei

In januari of februari kunnen alle zijtakken die uit de gesteltakken ontspringen tot op twee à drie knoppen worden teruggesnoeid.

 

Zomersnoei

In juli of augustus snoeit u na de bloei alle zijtakken tot op vijf à zes bladeren terug.

Kruisbes

De bessen groeien op 2-jarig hout, is donkergrijs. Naast koemestkorrels met extra kaliumsulfaaat bemesten.

 

Wintersnoei

Groeien ze te breed uit, dan in maart lage takken weghalen. Na verloop van tijd ook oude takken weghalen. (7 grote takken als basis houden). Ruimte tussen zijtakjes minimaal op 10 cm houden, rest wegknippen.

Aalbes

De bessen groeien op scheutjes van 10-20 cm aan de hoofdtakken. Naast koemestkorrels met extra kaliumsulfaaat bemesten.

 

Wintersnoei

Groeien ze te breed uit, dan in maart lage takken weghalen. Na verloop van tijd ook oude takken weghalen. (5 grote takken als basis houden).

 

Zomersnoei

Na de oogst hoofdtakken van top tot op 1e knop inkorten en zijtakken vanaf basis op 1 knop snoeien.

Blauwe bes

Houdt van zure grond.

 

Wintersnoei

Weinig snoeien, oud hout weghalen als de basistakken te dicht op elkaar staan.

Appel

De vruchten groeien aan de korte vertakte scheuten die zicht op de zijtakken vormen.

 

Wintersnoei

Hoofdtakken van de groei van afgelopen jaar 1/4 inkorten (10 cm). Sterke zijtakken snoeien tot 6 knoppen, zwakke tot 3 knoppen.

Peer

Wintersnoei

Hoofdtakken toppen tot op 1 knop van de scheut van afgelopen jaar. Te dicht groeiende kortloten uitdunnen.

 

Zomersnoei

Zijtakken tot 3 bladeren snoeien.

Pruim

Najaarsnoei

Na de oogst alleen de toppen snoeien en eventueel vormsnoei. (uiterlijk september).

 

 

 

 

Voor reacties, suggesties of vragen: gebruik het 

 

contactformulier

 

- Idee en ontwerp ©GoosArt 2022 -

 

Gepubliceerd voor eigen gebruik

Reproductie voor commerciele doeleinden niet toegestaan