Home Tuinjournaal Borders Bloemenalbum Juryrapport Plantenlijst

 

Jury rapport

Toen de borders na een paar jaar mooi volgroeid waren, heb ik me opgegeven voor een tuinbeoordeling bij het Groei&Bloei panel. Ik was benieuwd naar het commentaar. De Lavatera die als storend werd gezien, heb ik inmiddels vervangen door Chinees Gras.

De beplanting in de vijver dient een doel, namelijk bescherming voor de vissen tegen rovers die overvliegen. Ik zorg dat ongeveer 1/4 van de vijver met waterpanten bedekt is.

 

Lees hier de bevindingen van het Groei en Bloeipanel

 

De vijverborder

Bart Hoes: "Een heerlijk zomers kleurspektakel aan de rand van een natuurlijk vormgegeven vijver. Door de keuze voor bloeiende, vaste planten is het hier de hele zomer genieten geblazen. Ondanks een stemmig kleurenpallet van zachtroze, purper, lila en rood komt het geheel toch onrustig over. Dit komt door de wat rommelige bladvormen van diezelfde vaste planten. Herhaling van bijvoorbeeld de purperrood bloeiende zonnehoed (Echinacea purpurea) en toevoegingen van enkele grootbladige hosta's zal de nodige balans brengen. Maar ook het plaatsen van een fraaie sculptuur in het hart van de vijver kan hier uitkomst brengen: een nieuw focuspunt (eventueel in de avond uitgelicht), voor zomer en winter."

 

Henk Gerritsen: "Wat een heerlijke bloementuin! En niet alleen op bloemen, ook op bladvormen en winter silhouetten (de Echinacea op de voorgrond en de Monarda op de achtergrond) is gelet. De randen van de vijver zijn mooi afgewerkt. Een flinke pol siergras (Miscanthus) zou het geheel vervolmaken, maar als ik goed kijk, staat er al een jong exemplaar op de achtergrond. Kortom: niks op aan te merken. Of het moet zijn dat temidden van zoveel wilde beplanting de vijver wat strakker van vorm had kunnen zijn. Maar die laatste opmerking valt in de categorie 'spijkers op laag water zoeken."

 

Diek Huigens: "Een plaatje waar de warmte van afspat. Wel betreur ik het dat er zoveel beplanting in de vijver staat, groeit en drijft. Zeker voor zo'n kleine vijver geldt: laat wat meer open water zien. Een glinsterend wateroppervlak werkt als een spiegel, of beter gezegd als een soort vergrootglas. De hele omgeving wordt er in weerkaatst. Het is belangrijk een vijver als het ware aan te kondigen door vochtminnende planten langs de rand te zetten. Dat is hier gebeurd met onder andere Veronica, Astilbe, Bergenia en Iris. De Lavatera (linksboven), hoe schitterend ook, is weer een plant die droogte uitdrukt. Als deze, bijvoorbeeld na een te koude winter, het loodje legt, zou ik hem graag vervangen door een dwergwilg (Salix purpurea).

 

HET PANEL: Het Groei & Bloeipanel van deskundigen bestaat uit:
Bert Annema, Henk Gerritsen, Steven Hoekstra, Bart Hoes, Dick Huigens,
Ben van Ooijen, Erick Timmermans, Martin Veltkamp, Tjitske Zijlsta.

 

 

 

 

 

 

 

- Idee en ontwerp ┬ęGoosArt 2020 -

 

Gepubliceerd voor eigen gebruik

Reproductie voor commerciele doeleinden niet toegestaan